Meslek Lisesi İş Yeri Açma Belgesi Ücreti 2022

Meslek Lisesi İş Yeri Açma Belgesi Ücreti
Meslek Lisesi İş Yeri Açma Belgesi Ücreti

Meslek Lisesi İş Yeri Açma Belgesi Ücreti meslek lisesi ve Anadolu Meslek lisesi mezunlarına verilen bir belgedir. 4 yıllık meslek programları mezunları bu belgeden yararlanarak iş yeri açma işlemleri gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte Meslek Yüksek Okullarının ön lisans programlarından mezun olanlar için bu belge sınavsız bir şekilde verilmektedir. Bu belgenin alınması için Mesleki Eğitim Merkezlerine başvurarak gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.

Meslek Lisesi İş Yeri Açma Belgesi Ücreti sıklıkla ustalık belgesi ile karıştırılmaktadır. Ustalık ve iş yeri açma belgeleri edinme şekilleri açısından birbirinden farklılıklar göstermektedir. İki belge de bir iş yeri kurmak gibi ortak amaçla edinilir. Bununla birlikte iş yeri açma belgesi meslek, Anadolu meslek ve Meslek Yüksek Okulları mezunları alabilir. Ustalık belgesi ise belediyelerin meslek edindirme kursları kapsamında verdiği bir belgedir. Edinme şekilleri farklılık gösterse bile bu iki belge aynı amaçlar için kullanılmaktadır.

Meslek Lisesi İş Yeri Açma Belgesi Ücreti 2022’de Ne Kadar?

Meslek lisesi iş yeri açma belgesi ücreti 2022 yeni bir iş kuracak, yeni bir işletmenin faaliyete geçmesini sağlayacak kişilerin temin etmeleri gereken önemli bir belgedir. Lise eğitimleri meslek ve Anadolu Meslek olanların bu belgeyi edinmeleri lise eğitimlerini başarılı bir şekilde bitirmeleriyle sağlamaktadır. Ortaöğretim eğitimi yanında 2 yıl Meslek Yüksek Okulu mezunları da bu belgeye sahip olurlar. Bu kişiler bir işletme kuracaklarında gerekli belgelerle birlikte sahip oldukları bu belgeyle başvurularını gerçekleştirebilirler.
KrediLogo

Eğitimleri iş yeri açma belgesi edinmesini sağlamayan kişilerin bu belge için farklı başvurularda bulunması gereklidir. Ülkemizde yoğun bir şekilde hizmet veren Mesleki Eğitim Merkezleri bünyesinde açılacak olan farklı kurslar yardımıyla Meslek lisesi iş yeri açma belgesi edinilebilir. Mesleki Eğitim Merkezleri ise bu kursu açmak için belirli dönemlerde ücretler talep edebilmektedir. Bununla birlikte alınacak olan belge için cüzi miktarlarda ödeme yapmanız istenebilir.

İş yeri açma belgesi almanızı sağlayacak diğer bir yöntem ise belediyelerin ilgili birimlerine başvurularda bulunmaktır. Belediyeler genellikle bazı meslek kolları için eğitim ve kurslar düzenlemektedir. Bu kurslar genellikle ücretsiz olmaktadır. Belediyelerin verdiği kurslar sonrasında genel olarak Kalfalık Belgesi verilir. İş yeri açma belgesi ile sadece ismi farklıdır. Onun dışında işlevsel bir farklılığa sahip değildir. Belediyeler ve Mesleki Eğitim Merkezlerine başvuracak olan kişiler hizmet verecekleri alan ya da mezuniyet konularına göre eğitimlere dahil olabilir. Eğitimlere dahil olan ve başarıyla tamamlayan kişiler belgelerine kolaylıkla ulaşabilmektedir. Belediyelerin meslek lisesi iş yeri açma belgesi ile ilgili vereceği kurslar belediyelerinin politikalarına göre değişmekle birlikte genel anlamda ücretsizdir.

Meslek lisesi iş yeri açma belgesi ücretleri temin şeklinize göre değişebilir. Ortaöğretim ve yüksekokul mezunları bu belgeyi edinmek için sadece başarılı bir şekilde eğitimlerini tamamlamalıdır. Bu belgeyi edinmek için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekmez. Bununla birlikte Mesleki Eğitim Merkezleri ve belediyeler tarafından verilecek olan kurslarla ilgili ücretlerle karşılaşabilirsiniz. Bu ücretler ise genellikle 500 TL civarında değişmektedir.

Meslek Lisesi İş yeri Açma Belgesi Kiralamak Yasal mı?

Meslek lisesi iş yeri açma belgesi ülkemizde düzenlenen kanunlar gereğince işletmeler tarafından edinilmesi zorunlu olan belgeler arasında yer almaktadır. Herhangi bir iş kuracağınız zaman bu işle ilgili yetkinliğinizin olduğunu ya da usta olduğunuzu kanıtlamanız istenmektedir. İş yeri açma ile ilgili yükümlülükler 3308 sayılı yasa hükümleri gereğince yürütülür. Bu kanun hükümleri gereğince belirli meslek gruplarının iş yeri açabilmeleri için bu belgeye sahip olmaları ya da sahip olan kişileri bünyelerinde çalıştırmaları gereklidir.

İş yeri açma konusunda kişilerin başvurdukları önemli yollardan birisi de belge kiralamaktır. Meslek lisesi iş yeri açma belgesi kiralama yasalar tarafından tanımlanmıştır ve yapılmasında bir sakınca yoktur. Bununla birlikte kiralama usulleri de kanunca ortaya konulmuştur. İş yeri açmak isteyenlerin belgesi olmadığı durumlarda kullanılan kiralamalar, belge sahibine belirli miktarlarda yapılan ödemelerle gerçekleştirilir. Ancak iş yeri belgesi kiralaması yapılabilirken ustalık belgesi kiralaması yapılamamaktadır. İş yeri açmak isteyen bireylerin ustalık belgesine sahip olan personeller çalıştırması ile de bu sorun çözülecektir.

Meslek lisesi iş yeri açma belgesi kiralama yasal yöntemlerden birisi olsa da işletme sahiplerinin belirli kurslara katılarak belgelerini edinmeleri tavsiye edilmektedir. Belge kiralamada yaşanabilecek sorunlar ve ortaya çıkan maliyet düşünüldüğünde özellikle belediyelere başvurularak alınacak olan Ustalık Belgesi sayesinde iş yeri açma işlemleri rahatlıkla halledilecektir. Belediyelere ve Mesleki Eğitim Merkezlerine başvurularda bulunarak yürüteceğiniz meslekle ilgili kursun açılmasını talep edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir : Yüz Kurdu Nasıl Temizlenir?

Meslek Lisesi İş yeri Açma Belgesi Kiralamak Yasal mı?
Meslek Lisesi İş yeri Açma Belgesi Kiralamak Yasal mı?

Lisede Verilen İş Yeri Açma Belgesi Ne İşe Yarar?

Meslek liseleri kişilerin bir meslek kolunun teorik ve pratik becerilerini kazanmaları için eğitim verir. Meslek liselerinde bir meslek koluyla ilgili deneyimsel tecrübeler yaşatılır. Bu nedenle de meslek sahibi olmak isteyenler için oldukça önemlidir. Bu liselerin en önemli özelliklerinden birisi de meslek lisesi iş yeri açma belgesi vermeleridir. Bu belgeye sahip olan kişiler gerekli belgelerle birlikte rahatlıkla kendi işlerini kurabilir.

İlginizi Çekebilir : Sesli Sohbet Odaları

Lise mezunu olmayan kişilerin ise iş yeri açma belgeleri edinmeleri için öncelikle Kalfalık Belgesine sahip olmaları gerekir. Kalfalık Belgesi bulunan bireylerin meslek konusuyla ilgili bir işletmede toplam 11 yıl çalışılması gereklidir. 11 yıl sonunda kalfalık ve ustalıkla ilgili sınavlarda başarılı olanlar Ustalık Belgesi alabilirler. Ustalık Belgesi iş yeri açma belgesi ile aynı işlevleri gösterdiğinden dolayı bu belgeye sahip olanlar kendi işlerini kurabilir ya da belgelerini kullandırmak üzere kiralayabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı hizmetleri içerisinde yer alan Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama hizmetinden yararlanarak belgenizi sorgulamanız mümkündür.

Yorum yapın